Gå til hovedindhold

Den integrerede institution Delfinhuset

Velkommen til Delfinhuset.
Her i huset skal hver dag være et festfyrværkeri!
Vi voksne brænder hver især for forskellige emner og aktiviteter – og dét bærer i høj grad vores hverdag

  • Læs op

Indhold

    Delfinhuset ligger i den gamle del af Skæring. Legepladsen er omkring hele huset og nabo til Lykkegården, hvis faciliteter vi også benytter.

    Huset er stueopdelt og efter alder i børnehaven i tre grupper. Institutionen er normeret til 17 vuggestuebørn og 50 børnehavebørn. Der er ansat 15 faste medarbejdere: 2 medhjælpere, 1 pædagogisk assistent, 1 pædagogstuderende og 11 pædagoger.

    Vi er aldersopdelt, så børnene som udgangspunkt er tilknyttet en gruppe med børn, der er født samme år. Grupperne er "Tanglopperne," 0-3 år. "Haletudserne," 3-4 år, "Havtasker," 4-5 år, "Søstjerner, 5-6 år.

    Børnene rykker videre hvert år den 1. august, og inden det fordeles de voksne på næste års grupper ud fra følgende kriterier:

    • Børnegruppens sammensætning
    • Antal af børn i de enkelte grupper

    Nærvær og fordybelse

    Vores pædagogik tager udgangspunkt i anerkendelse, relationer, respekt og glæde. Vi bestræber os på ligeværdig dialog med stor respekt for det enkelte barn. Vi støtter op om venskaber og relationer børnene imellem.

    Medarbejderne har kompetencer inden for musik, krop og bevægelse, udeliv og natur, så det er områder, der kendetegner vores hus. Samtidig lægger vi vægt på, at aktuelle emner og børnenes nysgerrighed også er med til at forme hverdagens aktiviteter. 

    Vi bestræber os på at være nærværende voksne, der tager lederskab og ansvar for relationer. Vi sørger for en struktureret hverdag med anerkendelse og engagement. Gennem leg og aktiviteter i blandt andet mindre grupper sørger vi for, at det enkelte barn føler sig set, hørt og forstået - samtidig med, at vi i fællesskab når alle børn. Vi skaber rammerne for, at alle børn trives, er opsøgende og nysgerrige med mod på at udforske legens rammer og muligheder.

    Udeliv

    Vi lægger vægt på, at alle børn kommer ud hver dag hele året rundt. Vi bruger vores legeplads meget og leger i sandkassen, cykler, laver bål, snitter, bygger huler og meget mere. At færdes i naturen danner grundlag for en varig interesse, respekt og ansvarlighed. Vores ture væk fra institutionen med børnehavebørnene giver mulighed for mange forskellige sanseindtryk. Det kan være en tur til stranden eller til legepladsen Lykkegården for at se på dyr.  

    Krop og bevægelse

    Børnenes motoriske udvikling prioriteres højt. Vi bruger især arealerne omkring Lykkegården, Spejdergården og vores egen legeplads. I vinterhalvåret er vi hver onsdag i idrætshallen ved Skæring Skole, og hver anden uge har vi mulighed for at besøge Springhallen i Vejlby. Bevægelse er ofte en stor del af de planlagte aktiviteter, f.eks. motorikbane, musik og bevægelse, rytmik, sanglege, tur til skoven.

    Vi har et særlig fokus på at give børnene tid til at øve sig på at blive mere og mere selvhjulpne: At bruge kroppen i overensstemmelse med givne udfordringer, selv tage tøj af og på, besøge toilettet med videre.

    Kreativitet og kulturforståelse

    Det ligger os på sinde at udfordre børnene på deres kreativitet – det gør vi blandt andet ved at øge deres kendskab til kultur med ture på museum, i teater og biograf. Desuden står vi selv for kulturelle arrangementer i institutionen og i hele dagtilbuddet.

    Plads til skæve vinkler

    Vi voksne er ofte begejstrede initiativtagere eller medløbere på hinandens eller børnenes idéer. Vi laver sæbebobler på legepladsen, barfodsløb i sneen og guld i sandkassen. Slip kontrollen og find "barnet" i dig selv - så sker der sjove ting til gavn for alle. 

    Forrige Næste

    Legen er den primære aktivitet med støttende og deltagende voksne, som er med til at udvikle den. Vores legetøjet skal understøtte legen og udfordre fantasien. For eksempel kan man med legoklodser bygge alt fra rumstationer til pistoler eller indhegninger til dyr. Og en papkasse kan jo blive til hvad som helst…

    Dagens aktiviteter

    Om morgenen og om eftermiddagen må børnene selv vælge aktiviteter, og de er for eksempel sammen på tværs af alder bl.a. i leg i fællesrummet og på vores store legeplads.

    Om formiddagen fra kl. 9-13 er børnene i aldersopdelte aktiviteter. Vi tager på daglige ture ud af huset, hvor vi bruger den natur, der omgiver os. I vinterhalvåret er vi – en gang om ugen – i HEI hallen ved Skæring Skole, hvor børnene bl.a. spiller bold, leger sanglege og klatrer i ribber. Det er en rigtig god mulighed for, at børnene kan udfolde sig motorisk. En gang om måneden tager vi i Springhallen.

    Vi gør også meget brug af vores nærmiljø og tager på ture til legepladsen Lykkegården (vores nabo), stranden, skoven og de nærliggende legepladser.

    Vi tilpasser aktiviteterne efter årstider og højtider. Vi tager på museum og bruger byens øvrige tilbud såsom: Ser teater på Brobjergskolen, besøger Musikhuset, Dokk1 ved særlige børneevents - og Børnekulissen...

    Indendørs har børnene også mulighed for at udfolde sig kreativt. Vi leger med modellervoks, laver puslespil, tegner, klipper/klistrer, maler, klæder os ud, leger sanglege.

    De voksne i de enkelte grupper planlægger et ugeprogram med daglige aktiviteter, som børnene skal deltage i. For at kunne fordybe os mest muligt i aktiviteterne deles grupperne ofte op i mindre grupper.

    Traditioner

    • Fastelavn: Vi holder fastelavnsfest med tøndeslagning, og her må børnene meget gerne komme udklædte
    • Påske: Vi klipper og tegner påskepynt til at pynte op med og snakker med børnene om påskekyllinger og påskeæg m.m.

    • Projektuge: To gange om året har hele huset projektuge, hvor vi går i dybden med et emne. Det kan fx være pirater, Kina, fra jord til bord eller ”olymballade”

    • Bedsteforældredag: Hvert år indbydes børnenes bedsteforældre til at være med i Delfinhuset en formiddag

    • Lejr: Overnatning i maj for de kommende skolebørn, der skal starte i skole. På Bogensholmlejren i Ebeltoft Vig

    • Sommerfest: I maj/juni holder vi en sommerfest for børn, søskende og forældre. Vi tænder op i grillen, og alle har mad med til en fælles buffet

    • Jul: I december julehygger vi og synger julesange. Hele måneden klipper og klistrer vi og pynter op. Traditionen tro holder vi julefrokost for alle børnene i Delfinhuset, hvor vi alle sidder til frokost ved et langt bord. Derudover holder vi også en julefest for børn, forældre og søskende, hvor de ældste børnehavebørn går Luciaoptog, og julemanden kommer på besøg. Vi spiser æbleskiver, hygger og danser omkring juletræet på legepladsen.

    Morgenmad

    I Delfinhuset tilbyder vi morgenmad for de børn, som møder inden kl. 7.30.
    Vi serverer cornflakes, havregryn med mælk og nogle dage nybagte boller.

    Frokost
    Frokosten får vi fra MONAS

    Eftermiddagsmaden
    Eftermiddagsmaden er en madpakke hjemmefra, f.eks. med rugbrød, bolle, frugt m.m. Børnene drikker vand til. 

    Børnenes fødselsdage og afskedsfester 

    Vuggestuen serverer ikke kage, slik, sodavand, is eller flødeboller til afskedsfester og fødselsdage i institutionen eller i hjemmet. Vuggestuebørnene elsker frugt, rosiner, boller, tørret frugt eller andet sundt - og et frokostmåltid bestående af pizza, pølsehorn eller en varm ret.
    Har I lyst til at invitere en lille gruppe børn hjem til fødselsdag, vil vi meget gerne komme!

    Forældrene stemmer om det

    Det er dig som forælder, der er med til at bestemme, om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning, eller om børnene skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år.

    Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost

    Få indflydelse på hverdagen

    I vores forældreråd har du god mulighed for at få indflydelse på dit barns hverdag - og stort indblik i, hvordan hverdagen fungerer.  Vi holder forældrerådsmøde minimum fem gange om året.

    I bestyrelsen får du indflydelse og indblik i dagtilbuddet som helhed. 

    Læs om arbejdet i forældreråd og bestyrelser her.

    Vi arbejder løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik.

    Klik på linket og læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

    I 2023 begyndte Aarhus Kommune med at foretage uvildige tilsyn i alle afdelinger - en gang årligt.
    Tilsynet skal sikre kvalitet for alle børn i dagtilbud - ved at skabe ensartede rammer, systematisk tilgang og gøre roller og ansvar tydeligere. Du kan læse vores rapporter herunder.

     

    Sidst opdateret: 27. august 2021